Radio Logo
RND
Escucha {param} en la aplicación
Escucha Jakt i P1 - Sveriges Radio en la aplicación
(171.489)
Favoritos
Despertador
Sleep timer
Favoritos
Despertador
Sleep timer
Página inicialPodcastsOcio
Jakt i P1 - Sveriges Radio

Jakt i P1 - Sveriges Radio

Podcast Jakt i P1 - Sveriges Radio
Podcast Jakt i P1 - Sveriges Radio

Jakt i P1 - Sveriges Radio

Guardar

Episodios disponibles

4 de 4
 • Jägarens makt över naturen
  Jakt är makt, inte minst makt över de vilda djuren: vilka som ska finnas och hur många. Carl-Gustaf Thulin menar att människan påverkat jordens "megafauna" genom att vi utrotat eller i det närmsta utrotat de stora växtätande djuren. Visenter, bisonoxar, uroxar och mammutar har försvunnit och det i sin tur har påverkat både landskapet och hur faunan i övrigt ser ut. Idag ser vi istället hur viltstammarna växer och på sitt sätt påverkar naturen. Inte minst är vildsvinet ett exempel på det. Och skulle vi inte kunna se också de stora rovdjuren som en rik resurs? Thulin är föreståndare för Centrum för vilt- och fiskforskning på Sveriges Lantbruksuniversitet. Rävjakt är populärt och anses spännande. Jägarna kallar det predatorkontroll - ett sätt att hålla nere rovdjuren för att få fler rådjur och harar. Men är det nödvändigt? Jenny Berntson Djurvall följde med på rävjakt i Moheda i Småland. Jaktledare var Rolf Karlsson. Relativt många av de som arbetar i riksdagen, riksdagsledamöter inräknat, har jägarexamen. Riksdagens jakt- och fiskeklubb har ca 80 medlemmar och anordnar bl.a. föreläsningar och debatter i jaktfrågor. De arrangerar också jägarutbildning i riksdagshuset. Det finns ett stort värde att politiker har kunskap om jakt, säger Bengt-Anders Johansson (M) som är ordförande i klubben. Programledare David Silva har också träffat Ulla Grefberg som är skjutledare på Rosersbergs skjutbana utanför Stockholm och aktiv i det kvinnliga jägarnätverket JaQt.
  9/22/2014
  24:13
 • Jakten tillhörde kungen
  Jakten har genom historien haft hög status och under långa tider var det bara de högre stånden som hade lov att jaga. Trots det lyckades vi så gott som utrota både älgar och andra hjortdjur. I det här programmet berättar historikern Ulf Nyrén om den svenska jaktens historia tillsammans med Ann Grönhammar som är intendent på Livrustkammaren i Stockholm. Vi söker också efter en känd, men märklig målning - ett troféporträtt av en älg. Konstnären hade liksom Carl von Linné aldrig sett en vild, levande älg. Och har ni tänkt på vad en djurgård är? Kulturhistorikern Åsa Ahrland började fundera på det där och fann kopplingar både till trädgårdar och paradiset. Programledare är David Silva.
  9/15/2014
  23:59
 • Den vilda maten
  Den svenska viltstammen har aldrig varit större, om man räknar samman hjortdjur, vildsvin, stora rovdjur och gäss. Ändå kommer bara 4 % av allt kött vi äter från skogen. Vart tar alla älgstekar vägen? Vi har träffat Sven-Åke Larsson som är projektledare för Viltmatsprojektet och som har koll på portioner, regler och risken för trikinos (en sjukdom orsakad av parasiter) när man hanterar viltkött. Han har också ett jaktlag tillsammans med några kockar och krögare. En av dem, Marco Baudone, menar att han fått en annan syn på viltkött sen han själv började jaga. Vi äter tamgris och spannmål när det är jul. Bröd och julskinka. Landsantikvarien Håkan Liby förklarar hur både vårt julbord och vår husmanskost kommer från bondens kök. Och bönderna saknade länge jakträtt. Däremot åts det vilt blande de högre stånden och kanske också en del i norra Sverige. Samernas traditionella mat kommer däremot från naturen berättar Elina Nygård Hansson, enhetschef på Ájtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk. Ren förstås men också skogsfågel och älg är och har varit viktiga i Sápmi. Dessutom besöker vi godset Trolle-Ljungby i Skåne där viltmästare Linus Larsson föder upp tusentals fasaner, rapphöns och gräsänder. Fåglarna sätts sedan ut för att jagas. Programledare är David Silva.
  9/8/2014
  24:54
 • Jakt och känsla
  Jakt väcker känslor, ofta starka känslor för eller emot. I det här programmet möter vi jägaren och jägarutbildaren Bengt Lundgren som berättar om vad jakten ger honom. Han ser också att medan förra generationen jägare fått intresset i arv så är idag vanligare att personer utan anknytning till jakt som söker sig till utbildningen idag. Vi har också varit och träffat ett älgjaktlag i Älvsbyn. "Jakten knyter ihop hela byn" säger Kristina Gustavsson som också menar att jakt är ett sätt för människor att mötas på lika vilkor. Men jakt kan också väcka avsky. Hans Ryttman driver föreningen jaktkritikerna och han menar att det skadeskjuts allt för många djur varje höst och att det är förkastligt. "Jägarna äger inte djuren", säger han och tycker att det skulle räcka med jakt på älg, vildsvin samt enskilda problemdjur. Programledare David Silva finns i verkstan hos zoologiska konservatorn Jeanette Setterberg - en plats där känslor bevaras.
  9/1/2014
  24:54

Acerca de Jakt i P1 - Sveriges Radio

Sitio web de la emisora

Escucha Jakt i P1 - Sveriges Radio, 22 Kvadrat i P3 y muchas más emisoras de todo el mundo con la aplicación de radio.net

Jakt i P1 - Sveriges Radio

Jakt i P1 - Sveriges Radio

Descarga la aplicación gratis y escucha radio y podcast como nunca antes.

Tienda de Google PlayApp Store

Jakt i P1 - Sveriges Radio: Podcasts del grupo

Jakt i P1 - Sveriges Radio: Radios del grupo

Information

Debido a las restricciones de su navegador no es posible reproducir directamente esta emisora en nuestro sitio web.

Sin embargo, puedes escuchar la emisora en el reproductor emergente de radio.net.

Radio